Complex mixed-use pe strada Progresului

Proiect de diplomă –  Monica Cîrstea
Locație: București, Strada Progresului nr. 46
An: 2021

ÎNCADRARE ÎN ORAȘ
Amplasamentul propus se află în București, la intersecția dintre Calea 13 Septembrie și Strada Progresului. Suprafața terenului este de 37041 mp și are deschidere la Strada Progresului pe o lungime de 480 m. Situl a făcut parte din fosta platformă industrială a Uzinelor Vulcan, iar forma sa desfășurată în lungul străzii se datorează căii ferate industriale care făcea legătura dintre Gara Filaret și Gara de Nord. Aceasta a fost desființată în anii 80 pentru a face loc străzii Progresului. Terenul este în prezent gol de construcții, fostele clădiri industriale fiind demolate anterior. Aspectul de ansamblu al zonei este destructurat din cauza perioadelor succesive de evoluție a țesutului urban și a tipologiilor diferite de clădiri existente în zonă. În imediata vecinătate, predominante atât din punct de vedere volumetric cât și vizual sunt blocurile construite în anii 80.

CONCEPT ZONIFICARE
Proiectul își propune să devină un loc de petrecere a timpului liber, având numeroase spații comune: spații verzi, piațete și spații de interes public în cadrul clădirilor. Proiectul este adaptat la condițiile existente în ceea ce privește densitatea construcțiilor, distanțele dintre clădiri, condițiile de trafic și dotările edilitare. Zona beneficiază de acces la toate mijloacele de transport public (autobuz, tramvai, metrou), factor care încurajează traficul pietonal. Pentru limitarea traficului auto în interiorul parcelei, locurile de parcare și căile rutiere sunt dispuse doar perimetral și în subteran. Proiectul cuprinde o parcare subterană pe 4 niveluri, asigurând necesarul de locuri de parcare pentru întreg ansamblul.

CONCEPT VOLUMETRIE
Dorindu-se a fi un pol urban de referință pentru zonă, proiectul se remarcă printr-o volumetrie și o arhitectură distinctivă. Pentru definirea volumetriei, am plecat de la amplasarea spațiilor publice și de la oportunitatea creării unor accente verticale, în funcție de direcțiile majore de perspectivă date de fondul construit existent. Având în vedere amploarea unei astfel de dezvoltări, am propus structurarea ei în două etape. Faza întâi cuprinde 6 turnuri – accente verticale desfășurate de-a lungul străzii Progresului, care valorifică perspectiva din jur și creează o imagine-reper. Faza a doua, în partea din spate a terenului, cuprinde blocuri mai joase, structurate în jurul unei curți interioare.

CONCEPT FUNCȚIUNI
Dimensiunile generoase și poziționarea terenului în oraș îl face oportun pentru o intervenție arhitecturală de tip mixed-use care să funcționeze ca un reper urban și ca motor de regenerare a zonei. Astfel, proiectul concentrează mai multe funcțiuni, dintre care predominante sunt locuințele, spațiile de birouri și cele comerciale. Mixitatea funcțională facilitează utilizarea ansamblului pe tot parcursul zilei, crearea ueni atmosfere primitoare și consolidarea sentimentului de comunitate. Spațiile comerciale sunt amplasate la parterul clădirilor, iar spațiile de birouri și servicii sunt dispuse atât în turnul de birouri cât și integrate alături de locuire în turnurile cu funcțiuni mixte.

CONCEPT DISTRIBUȚIE INTERIOARĂ
Proiectul cuprinde spații diverse, adresând-se mai multor categorii de oameni. Am propus conceptul de compartimentări flexibile atât pentru stațiile de birouri și comerciale, cât și pentru stațiile rezidențiale. Astfel, fiecare apartament se poate configura în 2-4 variante diferite, la alegerea beneficiarilor. De asemenea, am pus accentul pe calitat și confort: apartamentele au ventilație centralizată, încălzire în pardoseală, balcoane generoase, iar materialele folosite sunt de cea mai bună calitate.

Vezi alte proiecte din categoria

 A R H I T E C T U R Ă 

Cum te putem ajuta?

Construim imaginea perfectă pentru planurile tale de viitor. Descoperă serviciile noastre!

Vrei să colaborăm?

Suntem aici pentru tine. Lasă-ne un mesaj și vom răspunde în cel mai scurt timp.