Casă la țară în județul Argeș

Echipa de proiectare: Monica Cîrstea, Mihaela Buzilă
Locație: Județul Argeș, comuna Băbana, sat Ciobănești
An: 2019

Pe un teren aflat într-o zonă deluroasă din apropierea Piteștiului, beneficiara și-a dorit să ridice o casă unde să se retragă după pensionare. În formularea conceptului de arhitectură, am ținut cont în mod special de panta accentuată a terenului, criteriile economice și sustenabilitate.

Casa este structurată în două zone, diferențiate atât la nivelul planului cât și în volumetrie. Zona de zi relaționează direct cu livada, curtea și peisajul deluros prin ferestrele generoase și prin aspectul deschis al spațiului, cu minime elemente de compartimentare. Zona de noapte este orientată către stradă, amintind de ”camera bună” din casele tradiționale.

Casa răspunde pantei terenului prin forma în plan și prin realizarea unei diferențe de nivel de 1.87 m între zona de zi și cea de noapte. Prin dispunerea peretelui oblic către stradă se valorifică terenul cu pantă mai mică, păstrând totodată o distanță de 1.32 m față de gard, pentru trecere și mici plantații.

Orientarea casei valorifică aportul solar, spațiile principale fiind orientate către est, sud și vest. Terasa acoperită orientată către sud preia rolul prispei tradiționale, asigurând umbrirea pe timpul verii. Dispunerea golurilor face posibilă ventilația naturală a întregii case. Versantul sudic al acoperișului este mai generos ca dimensiuni decât cel nordic, fiind gândit pentru a susține panouri solare. Pentru echipamentele si instalatiile aferente a fost prevazută o cameră tehnică.

Vezi alte proiecte din categoria

 A R H I T E C T U R Ă 

Cum te putem ajuta?

Construim imaginea perfectă pentru planurile tale de viitor. Descoperă serviciile noastre!

Vrei să colaborăm?

Suntem aici pentru tine. Lasă-ne un mesaj și vom răspunde în cel mai scurt timp.