Co-housing în Arad

Echipa de proiectare: Monica Cîrstea, Camelia Tudor
Adresa: Arad, Strada Episcopiei Nr. 10
Anul: 2017

Conceptul nostru pleaca de la semnificatia gangurilor ca locuri de tranzitie intre spatii cu grad diferit de intimitate. Elemente caracteristice pentru arhitectura Aradului, gangurile creeaza o succesiune de contraste in parcurgerea spatiului: contrastul intre lumina si umbra, intre spatiile largi si cele inguste, acoperite sau neacoperite. Impactul psihologic al unui gang este bivalent, osciland intre curiozitate si retinere. Pe de o parte, are un puternic efect de directionare si exercita o anumita atractie de a descoperi ce se afla dincolo de el; pe de alta parte, este un simbol al trecerii: odata parcurs, iti arata o lume care nu este accesibila decat anumitor persoane si care, din afara, nu poate fi perceputa decat partial.

In cadrul ansamblului am urmarit ca, prin valorificarea acestor contraste, sa cream un mod de locuire la granita dintre spiritul comunitatii si intimitatea necesara fiecarei familii in parte, creand un parcursul de la public (Strada Episcopiei) – semipublic (curtea comuna) – semiprivat (curtile private) – privat (locuintele).

Distributia spatiilor construite si a celor libere se face dupa principiul unui fractal: tranzitia dintre strada si curtea comuna este asigurata de gangul principal, pentru ca mai apoi, din curte, sa porneasca ganguri secundare catre curtile private ale locuintelor, partial accesibile vizual.

Locuintele au dubla orientare, spre curtea comuna si spre cea privata, iar dispunerea incaperilor la interior tine cont de gradul de intimitate al fiecareia din ele. Parterul reprezinta zona de zi, etajul – zona de noapte, iar demisolul zona tehnica si de depozitare. Gruparea spatiilor servante la calcan, conform cu teoria lui Louis Kahn, accentueaza simbolic  delimitarea intre case, prin aceasta dispunere asigurandu-se continuitatea spatiilor de locuit, lumina si comunicarea vizuala directa cu curtea privata prin ample suprafete vitrate. Curtea privata este gandita ca o extensie a zonei de zi, fiind, indiferent de anotimp, un prilej de reapropiere de natura.

Tratarea curtilor, atat cele private cat si cea comuna, da prilejul oamenilor de a se intalni, de a petrece timp in aer liber, si ofera copiilor spatii generoase pentru a se juca. De asemenea, comunitatea beneficiaza de o sala comuna ce poate fi transformata intr-o cafenea – ceainarie, creand astfel o legatura cu orasul. In spiritul spatiilor traversante regasite la locuinte, aceasta sala are o dubla orientare, spre curtea comuna si spre sera care deserveste floraria aflata la parter.

Intrucat ne-am dorit ca insertia in frontul strazii sa se faca respectand arhitectura de valoare a locului, fatada preia registrele orizontale regasite la cladirile invecinate, precum si proportiile ferestrelor.

Speram astfel ca acest proiect sa ofere un raspuns contemporan unui context arhitectural cu o frumusete aparte, si prin interpretarea valorilor existente, sa poata favoriza nasterea unor relatii armonioase atat in cadrul comunitatii, cat si in raport cu vecinatatile existente.

Vezi alte proiecte din categoria

 A R H I T E C T U R Ă 

Cum te putem ajuta?

Construim imaginea perfectă pentru planurile tale de viitor. Descoperă serviciile noastre!

Vrei să colaborăm?

Suntem aici pentru tine. Lasă-ne un mesaj și vom răspunde în cel mai scurt timp.